Djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije održali su tečaj „“Osnovne mjere održavanja života uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora (AVD)” u OŠ „Vladimir Nazor“ u Komletincima 28. prosinca 2022. godine.

Tečaj je namijenjen laicima koji su na ovaj način osposobljeni pružiti pomoć žrtvama iznenadnog srčanog zastoja i održavati ih na životu do dolaska djelatnike hitne medicinske službe. Polaznici tečaja naučili su procijeniti stanje žrtve, provoditi postupke laičke reanimacije i upotrebljavati AVD uređaj.

AVD uređaj isporučuje električni šok u srce i tako povećava šanse za preživljenje osobama sa zastojem rada srca, a namijenjen je za laičku upotrebu. Nacionalni program javno dostupne rane defibrilacije ima za cilj osposobiti što više laika za upotrebu AVD uređaja koji bi trebali biti postavljeni na što više javnih mjesta u Republici Hrvatskoj. AVD uređaj postavljen je na ulazu u OŠ „Vladimir Nazor“ u Komletincima i biti će na korist svim stanovnicima Komletinaca.

Pažnja!

Nepotreban ili lažni poziv zauzima telefonsku liniju i onemogućava pomoć onima čiji je život ugrožen. Pitanja koja vam postavlja medicinski dispečer neophodna su kako biste brzo dobili pomoć kada vam je potrebna!

Zapamtite! Odgovarajući na pitanja medicinskog dispečera pomažete mu da on pomogne vama!

Zauzeta telefonska linija znači samo da medicinski dispečer razgovara s osobom koja također treba pomoć.

Sve što trebate znati o HMS

Pokreni srce, spasi život!

Nacionalni dan HMS-a