Sample image

Hitne intervencije

Prijem poziva za hitne liječničke intervencije obavljaju tri dispečera, koji na temelju razgovora s pozivateljem, koristeći ciljena pitanja bez sugeriranja odgovora, nakon procjene raspoloživih podataka o prirodi bolesti ili događaja, samostalno donose odluku o daljnjem postupku.

Edukacijski centar

Edukacijski centar

Stručno usavršavanje i edukacija nužni su za osiguranje i podizanje kvalitete rada, a u djelatnosti hitne medicine posebno su važni zbog odgovornosti koju djelatnici imaju tijekom zbrinjavanja životno ugroženih pacijenata.  Više...

Sample image

Ambulanta

Ambulanta je smještena u sklopu Zavoda za hitnu medicinu rada. Radi bez stanke, 24 sata dnevno, tijekom cijele godine. Prima sve osobe koja same zatraže pomoć, kao i one koje dovode liječnici s terena.

 

Sample image

Dežurstva

Sportske i kulturne priredbe, političke i duge skupove na kojima se okuplja veći broj ljudi često osiguravaju timovi hitne pomoći koji dežuraju na licu mjesti da bi u slučaju potrebe odmah mogli intervenirati.

Zavod za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije zbrinjava životno ugrožene pacijente i one kojima treba neposredna medicinska skrb na cijelom području Vukovarsko-srijemske županije.

Zavod djeluje u središnjici Vinkovci i 5 ispostava koje su smještene u Vukovaru, Županji, Iloku, Otoku i Drenovcima. Pozivi građana zaprimaju se u medicinskoj prijavno-dojavnoj jedinici. Hitni pozivi završavaju intervencijom timova hitne medicinske službe na terenu, a ostali pozivatelji dobivaju savjet od educiranih medicinskih dispečera. Na intervencije izlaze Timovi 1 sa liječnikom i Timovi 2 bez liječnika i zbrinjavaju pacijente na terenu i po potrebi prevoze u županijske bolnice na daljnje liječenje. Pacijenti se također zbrinjavaju i u ambulantama hitne medicinske službe. U 2019. godini medicinska prijavno-dojavna jedinica Zavoda za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije zaprimila je 12745 poziva građana, od koji je 10178 završilo intervencijom timova hitne medicinske službe na terenu, a 2567 pozivatelja dobila su savjet za daljnje postupanje. U ambulantama Zavoda u 2019. godini pregledano je i zbrinuto 15456 pacijenata. 

Kako bi osigurao kvalitetno medicinsko zbrinjavanje svojih sugrađana Zavod ulaže značajna sredstva u redovitu i kvalitetnu edukaciju svojih djelatnika. Sukladno tome, Zavod za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije ima edukacijski centar opremljen sukladno važećim pravilnicima u djelatnosti hitne u kojem organizira edukacijske vježbe za dispečere medicinske prijavno-dojavne jedinice, doktore medicine, medicinske sestre - medicinske tehničare i vozače izvanbolničke hitne medicinske službe, a  provode ih nacionalni instruktori sa važećim certifikatom Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

Osim propisanih edukacijskih vježbi, Zavod u svom edukacijskom centru održava i interne treninge za svoje djelatnike i liječnike vanjske suradnike. Interne treninge vode iskusni liječnici i medicinski tehničari Zavoda, a njihov cilj je pravovremeno i kvalitetno educirati djelatnike koji su se tek zaposlili i obnoviti znanja i vještine djelatnika koji već imaju iskustva u radu s životno ugroženim pacijentima. Edukacije i interni treninzi obavljaju se pomoću suvremene opreme i lutaka na kojima se mogu simulirati hitna stanja i provjeravati ispravnost primijenjenih postupaka.

Zavod za hitnu medicinu je u 2019. godini omogućio pohađanje edukacijski vježbi za ukupno 27 svojih djelatnika, od toga 7 doktora medicine, 13 medicinskih sestara – medicinskih tehničara, 4 medicinska dispečera i 3 vozača. Također je tijekom 20019. godine Zavod organizirao 7 internih treninga na kojima su se vježbali osnovni scenariji zbrinjavanja hitnih stanja, napredni scenariji zbrinjavanja traumatiziranih pacijenata i reanimacije, te scenariji reanimacije djece na kojima je sudjelovalo 68 djelatnika,  od toga 21 doktor medicine, 41 medicinski tehničar – sestra i 6 vozača.

Osim u edukacije i znanje djelatnika, Zavod kontinuirano ulaže i u medicinsku opremu i vozila hitne medicinske službe, pa je u 2019. godini kupljeno jedno novo vozilo Mercedes Sprinter koji pacijentima i djelatnicima pruža sigurnost i udobnost. Da bi se djelatnicima i pacijentima osigurao primjeren prostor za rad i medicinsko zbrinjavanje, a vozilima primjerena zaštita od čimbenika okoliša, u 2019. godini dovršena je izgradnja nove zgrade Zavoda u Vinkovcima na adresi Vladimira Gortana 25a. Zgrada će osim uprave, sadržavati ambulantu za pregled pacijenata, medicinsku prijavno-dojavnu jedinicu, novi edukacijski centar većeg kapaciteta, garaže za vozila i primjeren prostor za djelatnike koji rade smjenski rad. Preostalo je još dovršiti uređenje okoliša oko zgrade u 2020. godini, kada se planira i useljenje i početak rada u novom prostoru.

U 2019. godini Zavod je dobio svog prvog specijalista hitne medicine sa završenom petogodišnjom specijalizacijom sukladnom programima Europske Unije. Specijalizaciju je Zavod financirao vlastitim sredstvima.

Pažnja!

Nepotreban ili lažni poziv zauzima telefonsku liniju i onemogućava pomoć onima čiji je život ugrožen. Pitanja koja vam postavlja medicinski dispečer neophodna su kako biste brzo dobili pomoć kada vam je potrebna!

Zapamtite! Odgovarajući na pitanja medicinskog dispečera pomažete mu da on pomogne vama!

Zauzeta telefonska linija znači samo da medicinski dispečer razgovara s osobom koja također treba pomoć.

Sve što trebate znati o HMS

Pokreni srce, spasi život!