Sample image

Hitne intervencije

Prijem poziva za hitne liječničke intervencije obavljaju tri dispečera, koji na temelju razgovora s pozivateljem, koristeći ciljena pitanja bez sugeriranja odgovora, nakon procjene raspoloživih podataka o prirodi bolesti ili događaja, samostalno donose odluku o daljnjem postupku.

Edukacijski centar

Edukacijski centar

Stručno usavršavanje i edukacija nužni su za osiguranje i podizanje kvalitete rada, a u djelatnosti hitne medicine posebno su važni zbog odgovornosti koju djelatnici imaju tijekom zbrinjavanja životno ugroženih pacijenata.  Više...

Sample image

Ambulanta

Ambulanta je smještena u sklopu Zavoda za hitnu medicinu rada. Radi bez stanke, 24 sata dnevno, tijekom cijele godine. Prima sve osobe koja same zatraže pomoć, kao i one koje dovode liječnici s terena.

 

Sample image

Dežurstva

Sportske i kulturne priredbe, političke i duge skupove na kojima se okuplja veći broj ljudi često osiguravaju timovi hitne pomoći koji dežuraju na licu mjesti da bi u slučaju potrebe odmah mogli intervenirati.

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, a u organizaciji Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije u Puli je u srijedu, 29. travnja 2015., započeo prvi Međunarodni susret timova hitne medicinske službe (HMS) u Hrvatskoj.

Susret će završiti danas kada će se u pulskoj Osnovnoj školi Veli vrh proglasiti pobjednika natjecanja te prigodno obilježiti Nacionalni dan HMS-a 30. travanj kojem će prisustvovati ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med.

Međunarodni susret timova HMS-a okupio je 23 tima iz Austrije, Slovenije, Srbije i Hrvatske. Susret je zamišljen kao natjecanje na kojem će timovi pokazati spretnost, stručnu osposobljenost i znanje u izvođenju hitnih medicinskih postupaka. Osim pismenog ispita kojim se testira njihovo teorijsko znanje, timovi HMS-a natječu se u zbrinjavanju pacijenata prema četiri scenarija bazirana na realnim situacijama. Suci ocjenjuju brzinu izvođenja postupka, pravilan pristup pacijentu i odabir opreme za što potpunije zbrinjavanje hitnog pacijenta.

Nacionalni dan HMS-a obilježava se danas diljem Hrvatske, a primarius Grba-Bujević posjetila je Zavod za hitnu medicinu Karlovačke županije čiji su djelatnici svoj dan obilježili „Danom otvorenih vrata“ koji je okupio velik broj građana i učenika karlovačke Medicinske škole.  Svi su informirani o djelokrugu rada i organizaciji HMS-a, s posebnim naglaskom na rad medicinske prijavno-dojavne jedinice i na komunikaciju s medicinskim dispečerom, te o hitnim stanjima koja zahtijevaju intervenciju HMS-a. Time su željeli senzibilizirati građane za djelatnost HMS-a te ih educirati kako ispravnim postupcima pozivanja HMS-a mogu doprinijeti boljem zdravstvenom ishodu ozlijeđene ili oboljele osobe.

Pažnja!

Nepotreban ili lažni poziv zauzima telefonsku liniju i onemogućava pomoć onima čiji je život ugrožen. Pitanja koja vam postavlja medicinski dispečer neophodna su kako biste brzo dobili pomoć kada vam je potrebna!

Zapamtite! Odgovarajući na pitanja medicinskog dispečera pomažete mu da on pomogne vama!

Zauzeta telefonska linija znači samo da medicinski dispečer razgovara s osobom koja također treba pomoć.

Sve što trebate znati o HMS

Pokreni srce, spasi život!