Sample image

Hitne intervencije

Prijem poziva za hitne liječničke intervencije obavljaju tri dispečera, koji na temelju razgovora s pozivateljem, koristeći ciljena pitanja bez sugeriranja odgovora, nakon procjene raspoloživih podataka o prirodi bolesti ili događaja, samostalno donose odluku o daljnjem postupku.

Edukacijski centar

Edukacijski centar

Stručno usavršavanje i edukacija nužni su za osiguranje i podizanje kvalitete rada, a u djelatnosti hitne medicine posebno su važni zbog odgovornosti koju djelatnici imaju tijekom zbrinjavanja životno ugroženih pacijenata.  Više...

Sample image

Ambulanta

Ambulanta je smještena u sklopu Zavoda za hitnu medicinu rada. Radi bez stanke, 24 sata dnevno, tijekom cijele godine. Prima sve osobe koja same zatraže pomoć, kao i one koje dovode liječnici s terena.

 

Sample image

Dežurstva

Sportske i kulturne priredbe, političke i duge skupove na kojima se okuplja veći broj ljudi često osiguravaju timovi hitne pomoći koji dežuraju na licu mjesti da bi u slučaju potrebe odmah mogli intervenirati.

Tečaj trajne medicinske izobrazbe 3. kategorije pod nazivom „Anafilaksija i kardiopulmonalna reanimacija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti“ održan je u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije u Vinkovcima 3. prosinca 2022. godine.

Organizatori tečaja bili su Hrvatsko društvo za hitnu medicinu i Zavod za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Predavači su bili liječnici i medicinski tehničari Zavoda. Dr. Dario Vukelić, specijalist hitne medicine, predstavio je recentne smjernice u liječenju anafilaksije. Dr. sc. Jelena Kovačević, specijalist školske medicine i nacionalni instruktor za BLS i AVD, držala je predavanje o kardiopulmonalnoj reanimaciji. Dr. Tea Majer predstavila je osnovne mjere održavanja života odraslih, a dr. Ivan Školka predstavio je osnovne mjere održavanja života djece.

Uz liječnike, radionice su vodili Pero Vrebac, mag. med. techn., Tomislav Prša, bacc. med. techn. i Igor Đaković, bacc. med. techn., nacionalni instruktori za BLS i AVD. Polaznici tečaja bili su liječnici, medicinske sestre i sanitarni inženjeri zaposleni u obiteljskoj medicini, epidemiološkoj službi, školskoj medicini, dentalnoj medicini i studenti medicine. Naglasak vježbi je bio na pravilnoj procjeni stanja pacijenta i pravodobnom započinjanju postupaka liječenja. Vježbale su se vještine osnovnih postupaka održavanja života kod djece i odraslih.

Cilj vježbi je bio da liječnici i medicinske sestre/sanitarnji inženjeri uvježbaju postupke kao dio tima primarne zdravstvene zaštite sa jasnom podjelom uloga i odgovornosti koristeći stvarnu opremu i uređaje u realnim scenarijima različitih kliničkih slučajeva.

Pažnja!

Nepotreban ili lažni poziv zauzima telefonsku liniju i onemogućava pomoć onima čiji je život ugrožen. Pitanja koja vam postavlja medicinski dispečer neophodna su kako biste brzo dobili pomoć kada vam je potrebna!

Zapamtite! Odgovarajući na pitanja medicinskog dispečera pomažete mu da on pomogne vama!

Zauzeta telefonska linija znači samo da medicinski dispečer razgovara s osobom koja također treba pomoć.

Sve što trebate znati o HMS

Pokreni srce, spasi život!

Nacionalni dan HMS-a