Sample image

Hitne intervencije

Prijem poziva za hitne liječničke intervencije obavljaju tri dispečera, koji na temelju razgovora s pozivateljem, koristeći ciljena pitanja bez sugeriranja odgovora, nakon procjene raspoloživih podataka o prirodi bolesti ili događaja, samostalno donose odluku o daljnjem postupku.

Edukacijski centar

Edukacijski centar

Stručno usavršavanje i edukacija nužni su za osiguranje i podizanje kvalitete rada, a u djelatnosti hitne medicine posebno su važni zbog odgovornosti koju djelatnici imaju tijekom zbrinjavanja životno ugroženih pacijenata.  Više...

Sample image

Ambulanta

Ambulanta je smještena u sklopu Zavoda za hitnu medicinu rada. Radi bez stanke, 24 sata dnevno, tijekom cijele godine. Prima sve osobe koja same zatraže pomoć, kao i one koje dovode liječnici s terena.

 

Sample image

Dežurstva

Sportske i kulturne priredbe, političke i duge skupove na kojima se okuplja veći broj ljudi često osiguravaju timovi hitne pomoći koji dežuraju na licu mjesti da bi u slučaju potrebe odmah mogli intervenirati.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije održao je 13. rujna 2018. godine radni sastanak sa županom Vukovarsko-srijemske županije Božom Galićem i ravnateljicom Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Majom Grba-Bujević. Tema sastanka bila je tijek izgradnje nove zgrade Zavoda ukupne vrijednosti 7.2 milijuna kuna, kao i daljnji razvoj djelatnosti Zavoda. Nakon sastanka posjetili su zgradu u izgradnji u ulici Vladimira Gortana u Vinkovcima.

U ovoj godini planirana je prva faza izgradnje u vrijednosti 2.8 milijuna kuna, a površina zgrade je 1000 m2 (prizemlje i kat). Zgrada će sadržavati prostor za prijem pacijenata, prostor za rad i odmor djelatnika, garaže za vozila, upravu i edukacijski centar.

Župan Božo Galić istaknuo je kako izgradnja nove zgrade Zavoda za hitnu medicinu VSŽ znači unaprjeđenje sustava hitne medicine u najistočnijoj hrvatskoj županiji, te je naveo kako su djelatnici HMS više puta i u teškim i zahtjevnim situacijama pokazali svoju stručnost i sposobnost, te su uspješno djelovali i u izvanrednim situacijama.

Ravnateljica HZHM-a Maja Grba-Bujević istaknula je da je Zavod za hitnu medicinu VSŽ započeo s radom među prvima u Republici Hrvatskoj, te da se lijepo razvijao što se tiče nabavke opreme, vozila, standarda vremena i edukacije. Izgradnja nove zgrade stvoriti će bolje uvijete za pacijente koji dolaze u HMS, za radne uvjete djelatnike i omogućiti garažiranost vozila HMS.

Ravnatelj Zavoda Mato Matić izrazio je zadovoljstvo ekipiranošću i opremljenošću, te suradnjom sa županijom, Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu i nadležnim ministarstvom. Istaknuo je da je napredak ogroman jer je Zavod započeo s radom 2011. godine sa 4 vozila HMS, a danas ih ima 14. Dva tima HMS smještena su u Vinkovcima i po jedan u Županji, Vukovaru, Drenovcima, Otoku i Iloku. Rad tima u Iloku i dodatnog liječnika vikendom u Županji financira Vukovarsko-srijemska županija. Zavod vlastitim sredstvima financira specijalizaciju iz hitne medicine za jednog liječnika. Edukacija svih djelatnika je redovita, a novi edukacijski centar dodatno će podići kvalitetu edukacije i rada djelatnika. Istaknuo je da gradnju nove zgrade u cijelosti financira Vukovarsko-srijemska županija, te da sustav hitne medicine na području županije besprijekorno funkcionira, što se pokazalo i u izvanrednim situacijama u vrijeme poplave i migrantske krize.   

Pažnja!

Nepotreban ili lažni poziv zauzima telefonsku liniju i onemogućava pomoć onima čiji je život ugrožen. Pitanja koja vam postavlja medicinski dispečer neophodna su kako biste brzo dobili pomoć kada vam je potrebna!

Zapamtite! Odgovarajući na pitanja medicinskog dispečera pomažete mu da on pomogne vama!

Zauzeta telefonska linija znači samo da medicinski dispečer razgovara s osobom koja također treba pomoć.

Sve što trebate znati o HMS

Pokreni srce, spasi život!