Sample image

Hitne intervencije

Prijem poziva za hitne liječničke intervencije obavljaju tri dispečera, koji na temelju razgovora s pozivateljem, koristeći ciljena pitanja bez sugeriranja odgovora, nakon procjene raspoloživih podataka o prirodi bolesti ili događaja, samostalno donose odluku o daljnjem postupku.

Edukacijski centar

Edukacijski centar

Stručno usavršavanje i edukacija nužni su za osiguranje i podizanje kvalitete rada, a u djelatnosti hitne medicine posebno su važni zbog odgovornosti koju djelatnici imaju tijekom zbrinjavanja životno ugroženih pacijenata.  Više...

Sample image

Ambulanta

Ambulanta je smještena u sklopu Zavoda za hitnu medicinu rada. Radi bez stanke, 24 sata dnevno, tijekom cijele godine. Prima sve osobe koja same zatraže pomoć, kao i one koje dovode liječnici s terena.

 

Sample image

Dežurstva

Sportske i kulturne priredbe, političke i duge skupove na kojima se okuplja veći broj ljudi često osiguravaju timovi hitne pomoći koji dežuraju na licu mjesti da bi u slučaju potrebe odmah mogli intervenirati.

Županijskim zavodima za hitnu medicinu koji su u najizazovnijim vremenskim uvjetima, tijekom poplave u Slavoniji u svibnju ove godine, zbrinjavali i spašavali nastradalo stanovništvo Hrvatski zavod za hitnu medicinu dodijelio je zahvalnice.

Na prigodnoj svečanosti u prostorijama Ministarstva zdravlja ravnateljica Zavoda i načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravlja prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. posebno je istaknula i pohvalila rad Zavoda za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije te im dodijelila posebnu zahvalnicu za nesebično zalaganje i profesionalno zbrinjavanje hitnih pacijenata, kao i za pružanje pomoći i spašavanje stanovništva tijekom poplave. Zahvalnicu je, u ime djelatnika, preuzeo ravnatelj Mato Matić, dipl. soc. radnik.

U nezapamćenoj prirodnoj katastrofi koja je pogodila Slavoniju humanost i solidarnost pokazali su i županijski zavodi za hitnu medicinu koji su na poplavljena područja poslali potpuno opremljene timove hitne medicinske službe (HMS). Uz pružanje pomoći zdravstvenom sustavu Vukovarsko-srijemske županije pri zbrinjavanju hitnih pacijenata, istaknuli su se i u provođenju javnozdravstvenih akcija s ciljem očuvanja zdravlja na poplavom ugroženim područjima. Zbog njihovog izuzetnog doprinosa primarius Grba-Bujević uručila im je zahvalnice. Dobili su ju ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije Stjepan Matoš, univ. spec. oec. i tim u sastavu Zdravko Atlagović, dr. med., Tomislav Petrušić, med. teh. i Davor Kraljić, med. teh., zatim ravnateljica istarskog Zavoda Ksenija Družetić-Božić, dr. med. spec. i tim u sastavu Vilson Allakaj, dr. med., Tomislav Đopa, med. teh. i Makarto Pindrić, vozač, ravnatelj karlovačkog Zavoda Vlatko Kovačić, dipl. iur. i tim u sastavu Marijo Čukelj, dr. med., Alen Lučić, med. teh. i Josip Dukovčić, vozač, ravnatelj krapinsko-zagorskog Zavoda Krešimir Božić, dipl. iur. i tim u sastavu Kristina Mužek, dr. med., Ivica Kveštak, med. teh. i Mario Pavetić, vozač. Zahvalnica je uručena i ravnateljici varaždinskog Zavoda Jasminki Begić, dipl. iur. i timu u sastavu Damir Grđan, dr. med., Nikola Petrinec, med. teh. i Dario Kovačić, vozač te ravnateljici zadarskog Zavoda Davorki Krnčević, dipl. iur. i timu u sastavu Alan Kvarantan, dr. med., Slavica Marčina, med. ses. i Slobodan Galešić, vozač. Također, zahvalnica je dodijeljena Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije i timu u sastavu Dejan Hil, dr. med., Stjepan Kukučka, med. teh. i Željan Jonek, vozač, a u ime djelatnika preuzela ju je ravnateljica Zavoda Silvana Sabo, univ. spec. oec.

Načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravlja te ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. naglasila je da su se za pomoć slavonskim kolegama javili i drugi županijski zavodi za hitnu medicinu, no srećom, voda se povukla pa nije bilo potrebe za angažiranjem dodatnih medicinskih snaga. Ovim putem im se zahvalila na razumijevanju ozbiljnosti situacije u Slavoniji i želji da pomognu. Također, ovom prigodom je zapovjednik Kriznog stožera Ministarstva zdravlja i zamjenik ministra prim. mr. sc. Marijan Cesarik, dr. med. dodijelio priznanja 21 donatoru koji su kroz razne oblike humanitarne medicinske pomoći pomogli normalizirati zdravstvenu situaciju u Slavoniji.

Pažnja!

Nepotreban ili lažni poziv zauzima telefonsku liniju i onemogućava pomoć onima čiji je život ugrožen. Pitanja koja vam postavlja medicinski dispečer neophodna su kako biste brzo dobili pomoć kada vam je potrebna!

Zapamtite! Odgovarajući na pitanja medicinskog dispečera pomažete mu da on pomogne vama!

Zauzeta telefonska linija znači samo da medicinski dispečer razgovara s osobom koja također treba pomoć.

Sve što trebate znati o HMS

Pokreni srce, spasi život!